Riskli Bebeklerdeki Nörolojik İzlem

Riskli bebek grubunda özellikle 37 haftanın altında doğan tüm prematüre bebekler yer almaktadır. Bunun dışında zor doğum, doğumda oksijensiz kalma durumu (asfiksi), yoğun bakımda çeşitli nedenlerle solunum cihazına girme, yüksek sarılık nedeniyle kan değişimi geçirme, nöbet varlığı, menenjit, beyin kanaması, hidrosefali, kan şekeri düşüklüğü (hipoglisemi) geçirme öyküsü olan tüm yenidogan bebekler nörolojik yönden yakın izlem gerektirir.

Tanı Süreci

Riskli bebekleri izlemedeki temel hedef; nörolojik problemlerin olabilecek en erken dönemde saptanması, önlem alınması ve o bebeğin normal bir nörolojik gelişimi yakalamasının sağlanmasıdır. Bu amaçla riskli bebeklerin ayrıntılı nörolojik değerlendirilmesi yapılmakta, gelişimi destekleme önerileri verilmekte, saptanan problemleri gidermeye yönelik koruyucu ev egzersizleri ve fizyoterapi uygulanabilmektedir.

Erken teşhis ve önlemle riskli bebeklerin nörolojik sorunlarında yüz güldürücü sonuçlar alınabilmektedir. İlk iki yaşta preterm bebeklerin düzeltilmiş yaşlarını hesaplayarak buna göre gelişimleri değerlendirilmektedir. Takipte ilk bir yaşta rutin olarak üç ayda bir (yüksek riskli bebeklerde ayda bir), 1-3 yaş arası altı ayda bir, 3 yaştan sonra yılda bir nörolojik muayene önerilmektedir. Okul çağında akademik başarıları görülene dek izlem gereklidir.

Ateşli Havale hakkında bilgi almak için tıklayın.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Özel Eğitim

Farklı gelişen bireylerin eğitim ihtiyaçlarını karşılamak için bu alanda gerekli…

Devamını Oku
epilepsy-in-childhood
Çocukluk Çağında Epilepsi

Epilepsi; beyinde anormal elektriksel aktiviteden kaynaklanan tekrarlayan sponta…

Devamını Oku
Normal Motor ve Mental Gelişim Basamakları Nasıldır?

Normal motor gelişimde; baş kontrolü 3. ayda, desteksiz oturma en geç 8. ayda yü…

Devamını Oku